"Ніч науки"

2017-09-28

Освітній проект «Ніч науки» пройде 30 вересня у Харкові і буде присвячений енергоефективності.

Як повідомила начальник відділу Департаменту міжнародного співробітництва Ольга Дем'яненко, це перша тематична «Ніч науки». За її словами, проект, заснований на наукових досягненнях в різних областях, проводитимуть раз на два роки.

«Харків, у рамках реалізації численних інфраструктурних проектів, використовує новітні підходи в енергоефективності, які були розроблені в нашому місті. Цього року ми покажемо харків'янам, як дбайливо ставитися до енергоресурсів, і познайомимо з останніми науковими розробками у цій галузі», - сказала Ольга Дем'яненко.

Уже в цю суботу для харків'ян і гостей міста відкриють двері шість провідних університетів - Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Українська інженерно-педагогічна академія та Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського. Заходи в них проходитимуть з 11:00 до 22:00.

Зокрема, в університеті міського господарства покажуть власну сонячну електростанцію, яка забезпечує електроенергією один з корпусів університету, а також пройде шоу від «Лабораторії божевільних вчених» (з 11:00 до 18:00) і виступить технічна студія «Винахідник» (з 15:00 до 19:00), де всі бажаючі зможуть взяти участь у презентації ефективного використання енергетичних ресурсів за допомогою лего-роботів.

Ольга Дем'яненко повідомила, що у виші читатимуть лекції експерти Німецької федеральної компанії «GIZ» (час проведення з 10:00 до 16:00, з невеликим інтервалом). Основна тема - енергоефективний Харків як місто майбутнього. Основним лектором буде фахівець з міста Нюрнберг (Німеччина), консультант «GIZ», який виступить з лекцією «Європейський досвід термомодернізації будівель. Кращі практики».

«Він бере активну участь у термомодернізації бюджетних будівель. У нього дуже багатий і передовий досвід у впровадженні нових технологій, і в цю суботу у нас буде унікальна можливість його почути, задати питання і дізнатися, чим живуть наші європейські партнери», - сказала начальник відділу.

Потім буде лекція на тему співпраці в рамках Європейської ініціативи «Угода мерів», до якої Харків приєднався у минулому році. Лектор розповість про план сталого енергетичного і кліматичного розвитку до 2030 року, а також про роботу над реєстром парникових викидів. Третя лекція торкнеться теми енергоменеджменту. Всі заходи - відкриті, щоб відвідати лекції, потрібно пройти реєстрацію в університеті міського господарства.

В університеті імені Каразіна пояснять, що таке енергія, яка її роль, представлять модель автомобіля з вакуумним двигуном, продемонструють наукові засоби в галузі альтернативної енергетики, зокрема, системи бездротової передачі енергії, лазерні системи передачі звуку й інші наукові інновації. Локації будуть розміщені у двох корпусах - на пл. Свободи, 4 та 6. Також на «Ніч науки» працюватимуть музеї вишу - Музей природи, Музей археології, «ЛандауЦентр».

В аерокосмічному університеті можна буде побачити робота, який живиться сонячною енергією, а в ХПІ - макет енергоефективної квартири. В інженерно-педагогічній академії, зокрема, школярі зможуть пройти тестування і визначити свій рівень знань в області математики і фізики. А в автомобільно-дорожньому університеті покажуть машину, яка проїхала 565 км на 1 л палива, інші гібридні екоавто і швидкісні машини. Як повідомили у виші, всі бажаючі зможуть взяти участь в гонках на симуляторах.

Ольга Дем'яненко зазначила, що це далеко не повна програма заходу. Для харків'ян буде організований трансфер в усі локації за двома маршрутами: один по вишах, які розташовані в центрі, інший - тільки для поїздки в аерокосмічний університет. Місце збору і кінцева зупинка автобусів - пл. Свободи, 4 (біля головного корпусу ХНУ імені Каразіна). Автобуси курсуватимуть з інтервалом приблизно 15-20 хвилин. Допомагати зорієнтуватися людям будуть волонтери, які стоятимуть біля транспорту і на кожній зупинці. Розпочати свою «Ніч науки» можна у будь-якому з вишів, а потім дочекатися автобуса і поїхати далі.

Офіційне відкриття відбудеться об 11:00 в університеті міського господарства. У цей же час почнуть свою програму всі виші. Кожна розрахована приблизно на 35-40 хвилин. З повною програмою можна ознайомитися тут.

Організатор заходу - Департамент міжнародного співробітництва за підтримки Німецької федеральної компанії «GIZ».

Зазначимо, що «Ніч науки» проходить в місті з ініціативи Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Цей проект - приклад міжмуніципального співробітництва з містом Нюрнбергом, де «Ніч науки» проходить вже десять років. У 2014 році харківська «Ніч науки» отримала нагороду в категорії «Кращий освітній проект» у конкурсі на кращі проекти транскордонного співробітництва Східної Європи, реалізовані протягом 2013 року.

З сайту www.city.kharkov.ua

Кiлькiсть переглядiв: 0